Hypotheek oversluiten + rente besparen: gratis hypotheekgesprek

Je hypotheek oversluiten kan voordelig zijn bij een lage rente. Maar er zijn meer redenen voor een nieuwe hypotheek.

Start Hier

Waarom hypotheek oversluiten?

Wanneer je een woning koopt, ga je een contract aan met een geldverstrekker. Vaak kiest men ervoor om de rente een langere periode vast te zetten. Maar op het moment dat een rente historisch laag is of wanneer je financiële situatie dusdanig veranderd, kan het verstandig zijn om het lopende rentecontract te eindigen en over te stappen naar een lagere hypotheekrente in plaats van je hypotheek te verhuizen naar de nieuwe woning. Dit doe je door je hypotheek over te sluiten.

Een compensatie voor het verbreken van het contract met de geldverstrekker is een oversluitboete. De boete is afhankelijk van de rente van jouw rentecontract, de looptijd van jouw rentecontract, boetevrije ruimte en de vergelijkingsrente.
In sommige gevallen loont het om de boete voor hypotheek oversluiten te betalen. Je kunt er immers lagere maandlasten voor terugkrijgen. Zo kan het bijvoorbeeld lonen voor je maandlasten bij een hypotheek van 300.000 euro. Redenen voor het oversluiten van de hypotheek zijn:

  • Verbouwing
  • Lagere maandlasten
  • Verandering in je persoonlijke situatie
  • Rentevaste periode loopt af

In 4 stappen naar een hypotheek!

Een verbouwing

Je hebt een perfect huis. Het staat in de juiste buurt en voldoet aan al je wensen. Nou ja, bijna dan. Om het helemaal naar je zin te maken, zal een verbouwing nodig zijn. Soms is het gunstig om alleen de verbouwing mee te financieren in de vorm van een bouwdepot en het huidige rentecontract intact te laten. Maar het kan ook zijn dat het gunstiger is om het bestaande rentecontract geheel over te sluiten en de verbouwing mee te nemen.

Je wilt lagere maandlasten

De kans is groot dat de huidige rentes stukken lager liggen dan op het moment dat je je huidige hypotheek afsluit. Nog nooit was de hypotheekrente zó laag. Een renteverlaging kan aantrekkelijk zijn. Ga met Hypotheek4Starters in gesprek om de boete voor het voortijdig verbreken van je contract met de geldverstrekker af te zetten tegen de maandelijkse lasten.

Je persoonlijke situatie verandert

Tijdens de looptijd van de hypotheek kunnen er heel wat dingen veranderen. Zo kun je een erfenis ontvangen, scheiden, een ander salaris ontvangen of kinderen krijgen. Deze veranderingen kunnen grote invloed hebben op je woonwensen. In zulke gevallen kan het handig zijn om het berekenen van het oversluiten van de hypotheek over te laten aan professionals.

Aflopen van de rentevaste periode

Drie maanden vóór de rentevrije periode doet de bank je een nieuw rentevoorstel. Deze periode kun je gebruiken om verschillende opties af te wegen. Je kunt een nieuwe renteperiode kiezen maar je kunt ook je hypotheek oversluiten zonder boete. Bijvoorbeeld naar een geldverstrekker met een gunstigere optie rente en voorwaarden.

Hulp nodig bij je hypotheek oversluiten?

Je hypotheek past niet zo lekker meer. Je financiële situatie is namelijk flink veranderd nadat je het huis vijf jaar geleden aankocht. Wel woon je nog prima en ben je absoluut niet van plan om te verhuizen. Een optie kan dan zijn om te kijken naar een nieuwe hypotheekvorm of andere voorwaarden. Wij berekenen het oversluiten van je hypotheek. Maar hoe werkt het oversluiten van een hypotheek eigenlijk? Ben je benieuwd of het voor jou gunstig is de huidige hypotheek over te sluiten? Wij berekenen het oversluiten van de hypotheek tot in detail. Vraag een gratis hypotheekgesprek aan. Dan kijken we naar jouw situatie en woonwensen en berekenen of je kunt besparen op je hypotheek.

Wat betaal ik?

Wil je je hypotheek oversluiten of meenemen naar een nieuwe woning? dan gelden de tarieven hieronder.

€ 2.200,-

als je in loondienst bent

€ 2.700,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 3.200,-

als je beiden ondernemer bent

vanaf

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Title
Is hypotheek oversluiten gunstig?

Per geval is het altijd kijken of het gunstig is. Het ligt aan het huidige rentecontract, de looptijd van het rentecontract en de vergelijkingsrente. Het ligt ook aan de hypotheekvorm dat je hebt afgesloten. Bijvoorbeeld bij een spaarhypotheek kan het minder aantrekkelijk zijn om een lagere rente te hebben. Bij een gekoppelde kapitaalverzekering is dit weer anders. Bij de rest van de hypotheekvormen ben je snel goedkoper uit bij een significant lagere rente.

Minstens zo belangrijk om te bekijken is hoe lang je nog in de woning wil blijven wonen. Zo kunnen we per geval bekijken of het raadzaam is of niet om over te sluiten.

Welke kosten komen kijken bij het oversluiten van de hypotheek?

Wij rekenen vaste adviestarieven welke op onze tarievenpagina staat. Daarnaast kan je te maken krijgen met notariskosten en taxatiekosten.

Wanneer is oversluiten hypotheek aantrekkelijk?

Het oversluiten is het meest aantrekkelijk als je binnen de huidige rentevastperiode de boeterente terugverdiend. Maar het kan ook aantrekkelijk zijn om over te sluiten als je niet binnen de huidige rentevast periode de boeterente terugverdiend. Je kan kiezen voor zekerheid. Bijvoorbeeld als je nog een rentecontract voor 3 jaar hebt lopen, maar voor langere tijd wil vastzetten. Je hebt dan immers langer zekerheid. Je kan ervoor kiezen om in dit geval 3 jaar af te wachten, maar je weet dan niet goed wat de rente over 3 jaar is.

Wat is de gemiddelde boete bij oversluiten hypotheek?

Dat is moeilijk te bepalen, omdat het afhankelijk is van de volgende factoren: de rente van jouw rentecontract, de looptijd van jouw rentecontract, boetevrije ruimte en de vergelijkingsrente.

Is het slim om boeterente te betalen?

Ja alleen als je het terugverdiend in een bepaald gestelde periode of zekerheid wenst op lange termijn. Het is zeker niet slim om over te sluiten en kort daarna te verhuizen. Als je een nieuwe woning koopt heb je de mogelijkheid, zonder boete, een nieuw rentecontract te kiezen.

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26